go2tutor -> 回到首頁

hotlink今日熱搜 ::: 北韓美女服務員 火雞強上母鵝 人瑞食煙肉 秀智寫真集

文采《戀愛飯局》 ::: 紅寶石王子(Capricorn)

全新【親子.父母】,全面親子資訊! 香港No.1上門補習服務 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 最精彩生活。最秀麗的文采 日常生活少不得的生活小百科! 由go2tutor出品的SAY討論區,全新出發! 全新旅遊資訊。旅友Blogazine! 一起重溫我們舊有的社群Community! Yahoo!搜尋,即時更可找到更多熱門話題!!
關於go2tutor的精彩11年! 為你介紹COMNET旗下的其他網站!
透過COMNET網站詢問廣告事宜 過去媒體訪問資訊 聯絡我們
笑話天地 補習討論 親子討論 不解之謎 談情說愛 吃喝玩樂 娛樂八卦 時事熱話 流動科技 投資理財 電影精選 體育1台 車迷世界

go2tutor >> 討論區主頁 >> 親子討論  >> 我個仔D成績好差,點搞?

發表新主題回覆本主題

ova

COMNET社群及go2tutor全新出品--
「SAY討論區」現已開始試用!!

我個仔D成績好差,點搞?

人氣:3279|發表於 2006-6-7 17:53:30

cissi

#1發表於2006-6-7 18:08:47

針對性搵下導師補習啦

kiko

#2發表於2006-6-7 19:52:24

佢邊方面唔掂呀?

debbe

#3發表於2006-6-8 4:41:56

其實成績點都好

你個仔幾大先>? 唔好俾太大pressure佢, 唔係o既話只會反效果...

我有信心教得好你個仔呀...

你可以apply go2tutor.... 然後叫佢搵我個login: "debbe1030"... 咁樣可以叫go2tutor搵到我喇....

ok?

ova

#4發表於2006-6-8 16:52:27

佢科科都得30分左右,教極都吾識

vivi

#5發表於2006-6-8 17:29:52

幾年級呀?

aaa

#6發表於2006-6-8 22:22:21

依家都就考試, 先諗補習可能太遲

如果科科都係, 佢的根底真係好差, 可能真係要選擇留級重讀.

如果要諗補習不如暑假先補, 暑假比較輕鬆d, 冇功課壓力, 反而易d教到佢野

Benjamin

#7發表於2006-6-13 17:17:03

欲速則不達,宜家最重要唔係請個「補習天王」O黎幫您個仔「谷」勁O戥成績,而係搵個方法去令佢唔會好快就唔記得O岩O岩學過O既O野。

我都明講就天下無敵,但係我希望您明白並唔係每個教極都唔識O既小朋友都係靠惡靠逼就得,事前一定要搵出根本O既問題,對症下藥。

學習本來就應該係愉快O既,千祈唔好被錯誤O既社會價值觀——「考試攞高分,做個大學生」誤導,否則您個仔到高班O既時候就越O黎越唔喜歡讀書。切記!切記!

mink

#8發表於2006-6-13 20:01:57

其實你有冇諗過你個仔係唔係有學習障礙呀?

如果唔係既...你有冇問過個仔係唔係冇興趣讀書?

我自己係修心理學既...我都見過有d小朋友讀書成績好差...但唔係佢地冇努力,..而係有時佢地學習上可能遇到困難...但係又唔識講出黎...又或者佢地冇興趣學習...一方面係可能一開始已經跟唔上...所以對自己冇信心...另一方面有可能係佢唔明學習為左d乜...甚至佢唔知道自己學緊咩...

不過...仲有好多可能性既...所以...好多時逼佢係冇用架...或者你試下得閒同佢傾下計...問下佢係唔係冇興趣學習又或者試下了解小朋友心入面諗緊咩...或者會好d架...^^

Benjamin

#9發表於2006-6-13 21:30:26

補充mink O既回應,如果您同仔仔傾完之後最後得出「佢原來冇心機讀書」呢個答案,千祈唔好就即刻由佢自己發展,鍾意做乜就做乜。一O黎您個仔始終係細,思想仲未成熟,好多時緊係想玩多過想讀書,呢種亦都係好多人O既美好想法,所以您唔駛咁快就採取任何行動,聽埋我講先!

另外,通常(留意,我係話通常)大部份人對讀書都冇乜熱誠,而其中一個原因係因為懶,雖然懶惰係天生,但後天係絕對有得改。都係O個句,唔係叫您O下O下都揸住支籐條,郁O的就大聲鬧,而係可以用獎勵O既方法去鼓勵佢學識凡事主動,親力親為;相反,假如佢做得唔O岩O既時候您唔需要有懲罰,耐心教佢正確答案就可以喇!錦樣, 來您O地母子關係會改善,您唔會成日因為佢唔理想O既成績而勞氣,佢亦唔會因為您成日勞氣而驚O左您。

冇錯,正如mink所講,有時小朋友讀極都唔識係因為一O的身理或心理障礙,但係您O係調查O既時候一定要小心謹慎,唔好被自己心中O個把尺做主導,處事一定要客觀同埋顧及您個仔O既感受,適當O既時候冷靜落O黎諗一諗:「如果我係佢O既話我又有咩感受?」每做一個決定之前都要三思,千祈唔好衝動或者發悔氣。

如果再有咩問題歡迎您再發表,我相信呢度會俾到一O的有用O既意見俾您。謝謝!^_^

connie

#10發表於2006-12-31 13:16:50

其實小朋友要trade off佢鐘意的野

唔可以成日都要佢溫習, 你又唔俾些甜兒

最好方法係, 電視 換 溫書, 成績 換 玩具

但不要太物質

名牌免問

擔心的媽

#11發表於2007-1-1 13:34:05

唔.... 但我個仔咁耐成績都係咁差.... 又成日默書好低分..... 補了都無用..... 大家有冇實際方法motivate佢讀書?

wii

#12發表於2007-1-3 3:34:46

give $$$ to him after getting good result

yvonne

#13發表於2007-1-3 23:45:03

其實可以去上下o的play group, 改善一下讀書興趣

color

#14發表於2007-1-10 7:05:19

小朋友,俾佢自由發長啦,你想逼死佢咩!

#15發表於2007-1-10 17:40:03

睇下小朋友大個的時,佢對讀書有冇興趣啦,但一定要多的鼓勵佢先得

maggie

#16發表於2007-1-10 18:06:25

你個仔幾大呀?

jobbing

#17發表於2007-1-14 12:56:06

咁舊o既topic都仲有人講.....悶

hong

#18發表於2007-1-17 9:23:15

搵個補習導師俾佢囉!

louis

#19發表於2007-2-2 11:40:46

其實唔係個個都o岩補習

問下個仔想唔想先啦!

chung

#20發表於2007-2-2 23:04:12

我琴日都幫個女搵左個miss教數, 希~好d la

其他親子討論最新主題 >>

高雄新興區拆裝潢.打石.家具廢棄物清運 (843) 阿鴻 2014-11-24 16:49:26 new!
  高雄前金區拆裝潢.打石.家具廢棄物清運 (778) 阿鴻 2014-11-24 16:48:24 new!
  健身房.補習班.加油站.農舍.購物中心.遊樂園拆裝潢翻修 (804) 阿鴻 2014-9-29 23:33:47 new!
  撞球館.PUB.KTV.酒店.酒吧.汽車展示場.照相館拆裝潢翻修 (770) 阿鴻 2014-9-29 23:31:39 new!
  大買場.精品店.五金百貨.婦產科.宴會廳.寢具店拆裝潢翻修 (803) 阿鴻 2014-9-29 23:27:59 new!
  診所.藥局.飯店.眼鏡行.三溫暖.養生館.網咖拆裝潢翻修 (872) 阿鴻 2014-7-17 0:10:35 new!
  服飾店.麵包店.蛋糕店.通訊行.火鍋店拆裝潢翻修 (899) 阿鴻 2014-7-16 23:51:17 new!
  餐廳.美髮店.婚紗店.寵物店.咖啡店拆裝潢翻修 (896) 阿鴻 2014-7-16 23:49:08 new!
  大樓.公寓.透天厝改建套房拆裝潢翻修 (777) 阿鴻 2014-7-16 23:44:53 new!
  法拍屋.中古屋.二手屋拆裝潢翻修 (900) 阿鴻 2014-7-16 23:41:27 new!

回覆本主題

可以登記為(1)導師 (2)一般會員(即將推出登記),馬上使用本服務!

會藉身份
登入名稱
密  碼
別名/alias
刊登名字 登記時的暱稱或英文名 別名(alias)
  **導師登記時如沒填寫暱稱(或因賬號太舊),稱謂欄會留空

回應內容

親子.父母 -  power by go2tutor.com 補習/教育 - power by go2tutor.com 生活百科服務搜尋 - power by go2tutor.com SAY討論區 - power by go2tutor.com 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 旅友Blogazine - power by go2tutor.com Yahoo!搜尋 - power by go2tutor.com

首頁

補習服務簡介
登記為導師
免費找導師
導師告示
學費參考
家長/學生心聲

家居服務優惠
親子服務優惠
進修服務優惠
結婚服務優惠
美容服務優惠
商業服務優惠

星相占卜
心理測驗
今日有著數
今日團購
流動數碼新知
少女時尚

北韓美女服務員
火雞強上母鵝
人瑞食煙肉
秀智寫真集

日本旅遊
泰國旅遊
台灣旅遊
機票優惠
酒店優惠

生活文采 - power by go2tutor.com
社群Community - power by go2tutor.com
go2tutor主頁 關於go2tutor的精彩11年! 關於COMNET 過去傳媒報道資料 透過COMNET網站詢問廣告事宜 聯絡我們