go2tutor -> 回到首頁

hotlink今日熱搜 ::: 北韓美女服務員 火雞強上母鵝 人瑞食煙肉 秀智寫真集

文采《戀愛飯局》 ::: 紅寶石王子(Capricorn)

全新【親子.父母】,全面親子資訊! 香港No.1上門補習服務 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 最精彩生活。最秀麗的文采 日常生活少不得的生活小百科! 由go2tutor出品的SAY討論區,全新出發! 全新旅遊資訊。旅友Blogazine! 一起重溫我們舊有的社群Community! Yahoo!搜尋,即時更可找到更多熱門話題!!
關於go2tutor的精彩11年! 為你介紹COMNET旗下的其他網站!
透過COMNET網站詢問廣告事宜 過去媒體訪問資訊 聯絡我們
笑話天地 補習討論 親子討論 不解之謎 談情說愛 吃喝玩樂 娛樂八卦 時事熱話 流動科技 投資理財 電影精選 體育1台 車迷世界

go2tutor >> 討論區主頁 >> 補習討論  >> 現代教育ken sir訪問...唉...

發表新主題回覆本主題

kobe

COMNET社群及go2tutor全新出品--
「SAY討論區」現已開始試用!!

現代教育ken sir訪問...唉...

人氣:16590|發表於 2006-6-4 3:31:07

kobe

#1發表於2006-6-4 3:31:35

有 心 就 有 金   吳 錦 倫 Ken Sir

聽 吳 錦 倫 ( Ken Sir ) 演 講 似 看 棟 篤 笑 。 因 為 他 的 說 話 內 容 充 滿 歪 理 。 無 奈 他 是 個 辦 教 育 的 人 , 是 「 現 代 教 育 」 補 習 社 的 執 行 董 事 , 三 年 前 更 開 辦 日 校 「 現 代 書 院 」 。

三 十 出 頭 已 經 住 紅 山 半 島 獨 立 屋 , 保 時 捷 滿 身 名 牌 。

「 呢 架 生 用 來 吸 引 學 生 , 你 睇 我 咩 車 就 知 道 學 英 文 係 最 好 的 出 路 。 」

吸 引 名 校 教 師 過 檔 他 說 : 「 十 萬 唔 得 十 五 萬 包 底 , 無 補 習 老 師 唔 發 達 。 」

他 對 好 老 師 的 定 義 也 有 一 把 好 實 際 的 尺 。 「 Keep 到 客 就 係 好 老 師 。 」

他 明 白 香 港 教 育 的 現 實 , 學 生 讀 書 為 考 試 , 補 習 求 A 。 他 投 其 所 好 以 貼 題 準 為 賣 點 。

今 年 有 七 名 十 優 狀 元 踢 爆 補 習 社 以 數 千 元 利 誘 拍 照 宣 傳 。 他 含 糊 其 辭 : 「 人 事 唔 好 講 。 」

今 年 高 考 物 理 科 根 本 沒 學 生 取 得 A 級 成 績 , 現 代 教 育 的 宣 傳 廣 告 卻 令 人 誤 解 有 兩 名 學 生 取 A 。

他 說 : 「 廣 告 植 錯 字 。 」

培 訓 新 晉 老 師 、 上 堂 教 英 文 他 都 滿 口 金 錢 只 談 利 益 。

「 唔 好 大 言 不 慚 講 咩 人 生 , 我 好 實 際 要 幫 學 生 達 到 短 期 目 標 , 幫 佢 A B 。 」

辦 教 育 豈 同 搞 公 司 。 看 看 那 些 莘 莘 學 子 , 聽 聽 這 番 出 自 辦 學 人 口 的 話 , 一 字 一 句 都 教 人 毛 骨 悚 然 。

現 代 書 院 的 開 學 日 上 , Ken Sir 向 全 校 老 師 訓 話 。 他 問 台 下 老 師 新 學 年 的 理 想 , 有 老 師 說 要 幫 學 生 認 定 人 生 目 標 , 他 作 狀 暈 倒 : 「 ! 你 搞 到 咁 大 , 學 生 九 月 未 讀 完 , 十 月 已 經 唔 交 學 費 啦 。 」

「 要 幫 佢 由 U 變 E 由 F 變 D ! 做 成 績 的 跳 級 站 。 」

「 邊 個 上 堂 覺 無 心 讀 書 , 我 私 人 醒 五 水 送 佢 去 另 外 兩 間 私 校 , 唔 好 為 一 棵 毒 草 影 響 我 個 森 林 。 」

「 校 長 本 來 至 高 無 上 , 呢 間 學 校 計 邊 個 幫 到 學 生 邊 個 威 , 校 長 見 到 你 都 向 你 鞠 躬 。 」

越 說 越 出 位 , 連 他 自 己 都 忍 不 住 問 : 「 我 似 唔 似 AIA ( 保 險 公 司 ) ? 」 但 又 自 圓 其 說 : 「 無 問 題 , 你 都 係 推 銷 員 , 推 銷 考 試 技 巧 ! 」

他 教 導 旗 下 老 師 對 學 生 一 定 要 有 心 、 不 能 當 自 己 是 權 威 、 穿 衣 要 有 型 、 言 談 要 幽 默 、 筆 記 要 方 便 用 家 、 入 課 室 要 笑 。 反 而 實 際 的 教 學 技 巧 , 老 師 自 行 設 計 的 筆 記 卻 沒 專 人 監 管 、 批 閱 。

「 你 問 無 簽 個 佘 詩 曼 返 來 使 唔 使 教 佢 做 戲 ? 唔 理 用 乜 方 法 出 位 , 有 料 自 然 會 彈 出 來 。 」

問 他 明 星 教 師 要 具 備 什 麼 條 件 , 他 挺 一 挺 胸 膛 說 : 「 好 似 我 咁 , 要 夠 Show Off ! 」

他 信 奉 名 牌 , 僱 用 老 師 一 樣 愛 銜 頭 多 的 。 他 正 準 備 捧 紅 劍 橋 畢 業 的 Maggie Chan ( 穿 紅 衣 ) 。 「 唔 理 佢 讀 乜 , 聽 到 劍 橋 都 知 勁 。 」

他 宣 稱 今 屆 會 考 , 有 五 十 四 名 學 生 取 得 英 文 科 A 級 成 績 。 記 者 問 當 中 有 幾 多 人 考 英 文 試 卷 甲 ? 「 我 都 無 分 Syllabus A 定 B , 總 之 A 就 係 A 。 」

他 九 一 年 曾 在 西 環 一 間 津 校 教 英 文 , 學 校 名 字 他 不 願 說 , 兼 職 在 他 住 的 太 古 城 一 帶 上 門 補 習 , 他 發 覺 只 要 能 夠 替 學 生 取 得 好 成 績 , 再 多 的 錢 家 長 都 願 意 付 。 他 鑽 研 過 去 的 試 題 , 替 學 生 貼 題 目 , 以 最 短 時 間 、 最 少 工 夫 替 學 生 取 最 好 的 成 績 。 學 生 、 家 長 都 很 功 利 , 總 之 學 生 成 績 越 好 , 找 他 補 習 的 人 越 多 , 不 夠 一 年 他 便 辭 去 教 書 工 作 , 跟 一 名 朋 友 開 設 了 今 日 的 「 現 代 教 育 」 補 習 社 。

記 者 每 次 見 他 , 他 都 好 慷 慨 地 展 示 他 的 Hermes 手 鏈 Cartier 鑽 石 戒 指 、 勞 力 士 Daytona 手 錶 , 甚 至 反 起 西 裝 內 袋 的 Louis Vuitton 招 牌 、 指 牛 仔 褲 袋 的 YSL 標 誌 給 攝 影 師 拍 。

作 為 一 個 補 習 名 師 更 加 應 該 炫 燿 的 學 歷 , 他 反 而 神 神 秘 秘 。 他 只 說 中 五 下 學 期 , 因 姐 姐 跟 一 名 加 拿 大 人 結 婚 舉 家 移 民 加 拿 大 , 大 學 第 一 年 在 多 倫 多 大 學 讀 商 業 管 理 , 第 二 年 轉 往 University of Alberta 讀 Fine Arts 。

自 己 的 年 歲 、 中 文 名 字 、 讀 哪 間 中 學 他 都 堅 持 不 說 , 反 怪 記 者 : 「 呢 唔 重 要 你 就 問 , 連 人 幾 多 歲 死 老 豆 都 寫 埋 出 來 邊 個 有 興 趣 知 , 我 溝 幾 多 鬼 妹 你 又 唔 問 。 」

事 後 記 者 翻 查 商 業 登 記 , 才 知 道 他 的 中 文 名 字 , 英 文 原 名 叫 Eric 今 年 約 四 十 歲 。 他 說 自 己 九 一 年 從 加 拿 大 回 港 , 但 田 土 廳 有 他 八 九 年 以 一 百 二 十 多 萬 買 入 康 怡 花 園 的 記 錄 。 他 說 「 現 代 教 育 」 九 一 年 成 立 , 網 頁 顯 示 卻 是 八 八 年 。

「 呢 枝 節 唔 好 講 啦 。 」

從 小 望 發 達   識 英 文 最 威

他 只 說 自 己 讀 喇 沙 會 中 學 , 自 稱 為 「 喇 沙 仔 」 。 問 他 是 九 龍 塘 的 喇 沙 嗎 ? 他 才 搖 搖 頭 。 他 有 個 在 電 影 公 司 任 職 的 父 親 , 每 次 父 親 帶 他 入 片 場 有 明 星 問 他 讀 哪 間 中 學 ? 只 要 他 答 喇 沙 , 連 明 星 也 會 對 他 另 眼 相 看 。 他 深 知 名 校 、 名 牌 是 提 升 身 份 地 位 的 工 具 。

「 你 唔 好 理 邊 間 , 衰 極 都 係 喇 沙 , 老 豆 覺 得 威 , 明 星 都 會 摸 我 個 頭 。 」

他 不 諱 言 讀 書 成 績 不 好 , 英 文 卻 特 別 出 色 。 因 為 中 二 那 年 他 認 識 了 一 個 英 籍 朋 友 , 他 帶 這 個 鬼 仔 朋 友 回 沙 田 的 家 街 坊 都 嚇 一 跳 , 他 才 發 覺 識 講 英 文 原 來 好 威 水 。

「 帶 個 鬼 仔 朋 友 去 幫 拖 打 交 , 未 打 個 勢 已 經 贏 啦 ! 外 國 人 乜 都 好 , 他 俾 我 睇 丹 麥 訂 來 的 鹹 書 , 嘩 真 係 靚 過 本 地 鹹 書 好 多 。 」

「 要 睇 好 就 要 學 好 英 文 。 I didn't get a hard on ( 我 不 能 勃 起 ) 點 解 ? 睇 得 多 自 然 識 。 」

這 個 外 籍 死 黨 激 發 起 他 學 英 文 的 興 趣 , 也 激 發 起 他 那 顆 發 達 的 雄 心 。

「 他 爸 爸 是 海 洋 公 園 的 總 獸 醫 , 家 住 大 埔 道 三 千 呎 的 政 府 宿 舍 。 家 裡 有 個 桌 球 室 、 洗 衣 房 。

「 最 震 撼 是 朝 早 見 到 佢 用 電 動 牙 刷 刷 牙 , 廿 年 前 香 港 無 人 用 電 動 牙 刷 。 」

「 我 話 俾 自 己 知 , 一 定 要 發 達 。 」

今 日 他 已 擁 有 一 幢 三 千 呎 的 大 屋 , 自 九 一 年 開 辦 補 習 社 起 他 就 好 像 踏 上 發 達 的 高 速 公 路 。 九 二 年 已 經 以 五 百 萬 購 入 寶 馬 山 花 園 , 九 六 年 他 開 始 在 年 青 人 雜 誌 如 《 Yes 》 、 《 壹 本 便 利 》 、 《 東 Touch 》 刊 登 廣 告 將 自 己 及 其 他 教 師 捧 成 補 習 明 星 , 學 生 慕 名 而 至 。 九 七 年 他 以 六 千 三 百 萬 購 入 紅 山 半 島 獨 立 屋 居 住 至 今 。

補 習 社 的 宣 傳 手 法 一 向 出 位 , ○ 一 年 他 在 廣 告 上 宣 稱 旗 下 教 師 Amanda Tann 獲 廣 管 局 致 函 嘉 許 , 要 該 局 公 開 澄 清 根 本 無 設 立 嘉 許 函 。

○ 二 年 「 現 代 教 育 」 控 告 教 師 蕭 逸 明 違 約 , 卻 反 被 揭 發 該 教 師 只 得 電 腦 學 校 的 高 級 證 書 。 因 而 公 開 擁 有 八 間 分 校 的 補 習 社 每 年 收 入 逾 一 億 四 千 萬 。

貼 題 我 最 準   帶 你 走 捷 徑

記 者 參 觀 他 任 教 的 中 五 英 文 補 習 班 , 大 部 分 學 生 都 是 因 為 他 貼 題 準 而 慕 名 報 讀 。 當 日 他 教 學 生 寫 一 封 投 訴 迪 士 尼 的 信 , 投 訴 什 麼 、 用 什 麼 詞 、 句 他 都 準 備 好 , 同 學 只 須 抄 寫 範 文 。

「 A 英 文 唔 使 深 , 無 錯 就 得 。 」

「 抄 寫 一 次 加 深 印 象 , 考 試 前 我 貼 十 大 題 目 俾 你 背 晒 佢 就 掂 。 」

「 英 文 學 唔 晒 , 一 堂 個 幾 鐘 教 得 乜 , 最 緊 要 貼 題 準 。 」

「 若 貼 中 題 目 學 生 靠 背 範 文 , 那 豈 不 是 每 篇 文 章 都 一 樣 ? 」 記 者 問 。

「 一 樣 咪 一 樣 , 無 所 謂 ! 」

不 是 沒 所 謂 , 九 六 年 城 大 助 理 教 授 何 添 身 兼 考 試 局 中 文 科 科 目 委 員 會 成 員 , 卻 在 「 現 代 教 育 」 兼 職 , 貼 中 高 級 程 度 會 考 中 文 科 作 文 題 目 , 令 近 六 百 名 學 生 因 背 誦 何 添 提 供 的 範 文 , 而 被 考 試 局 給 予 U 級 成 績 。 事 件 揭 發 後 廉 署 證 實 何 添 隱 瞞 城 大 , 在 現 代 教 育 兼 職 賺 取 過 百 萬 元 收 入 , 被 裁 定 八 項 欺 騙 罪 成 , 因 此 留 案 底 , 更 被 當 時 的 行 政 長 官 董 建 華 取 消 教 員 註 冊 。 ( 但 何 現 仍 於 「 現 代 教 育 」 以 錄 像 形 式 任 教 。 )

記 者 說 出 這 個 例 子 , 他 的 反 應 好 激 烈 , 亂 說 一 通 拒 絕 再 談 這 個 話 題 。

「 唔 係 我 的 學 生 , 我 係 教 佢 英 語 運 用 , 佢 唔 睇 清 題 目 就 背 晒 落 去 就 抵 佢 死 啦 。 」

學 生 拿 U 與 他 無 關 , 學 生 拿 A 補 習 社 就 大 肆 宣 傳 。 問 他 替 學 生 取 A 的 秘 訣 , 他 才 生 猛 起 來 , 從 書 櫃 搬 出 一 大 堆 筆 記 : 「 一 講 『 貼 題 』 我 就 寸 ! 」 然 後 逐 一 翻 閱 他 貼 中 英 文 作 文 題 目 的 威 水 史 。 九 六 年 他 貼 中 要 學 生 寫 信 投 訴 一 食 肆 的 生 。 ○ 一 年 高 級 程 度 會 考 : 寫 一 篇 文 章 探 討 校 內 欺 凌 問 題 , 竟 與 他 會 考 前 最 後 一 課 派 發 的 附 加 筆 記 一 模 一 樣 。 ○ 五 年 會 考 他 又 貼 中 月 球 之 旅 一 題 。 他 越 說 越 投 入 , 記 者 問 什 麼 他 都 佯 裝 聽 不 見 , 只 說 : 「 廉 署 都 查 過 三 次 啦 。 」 然 後 又 不 斷 說 : 「 你 睇 幾 勁 ! 」

「 我 真 係 好 醒 , 真 係 有 天 才 。 我 賣 魚 蛋 都 會 發 達 呀 ! 」

「 那 麼 為 什 麼 要 搞 教 育 ? 辦 學 理 念 是 什 麼 ? 」 記 者 問 。

他 怔 了 怔 : 「 幫 學 生 進 步 。 」

「 學 校 的 校 訓 呢 ? 」

他 瞪 大 雙 眼 : 「 呢 老 餅 你 都 信 , 克 己 復 禮 ? 有 咩 ! 」

他 住 的 紅 山 半 島 獨 立 屋 , 一 屋 都 是 看 得 見 的 名 牌 。 Versace 地 氈 、 Cassina 梳 化 連 浴 巾 都 是 Louis Vuitton 。 「 你 睇 我 間 屋 就 知 我 唔 係 bad taste , 最 憎 有 錢 佬 將 名 牌 堆 埋 一 齊 , 我 讀 過 每 件 名 牌 的 歷 史 先 買 , 我 係 有 知 識 的 人 。 」

愛 認 叻 的 他 沒 給 我 們 畢 業 照 , 反 而 給 我 們 一 張 大 學 一 年 班 時 拍 的 「 溝 女 相 」 。

他 擅 長 將 補 習 老 師 包 裝 成 偶 像 大 賣 廣 告 : 「 成 個 行 業 用 咁 多 錢 落 廣 告 , 學 生 唔 係 補 習 就 唱 K , 錢 俾 補 習 社 梗 係 好 過 俾 加 州 紅 啦 。 」

現 代 書 院 開 學 日 , 他 對 全 校 老 師 訓 話 , 強 調 老 師 教 學 必 須 以 考 試 為 重 。 「 唔 考 唔 好 教 , 唔 好 學 生 時 間 。 」

九 六 年 何 添 於 現 代 教 育 補 習 班 秘 撈 , 貼 中 題 目 轟 動 一 時 , 何 已 被 取 消 教 學 資 格 , 但 補 習 社 依 然 以 他 當 年 為 考 試 局 科 目 委 員 的 身 份 為 賣 點 , 開 設 「 視 像 班 」 。

他 的 辦 公 室 貼 了 一 幅 孔 子 像 , 可 惜 他 不 像 孔 子 有 教 無 類 : 「 兩 科 語 文 ( 中 、 英 文 ) 唔 合 格 即 係 唔 識 字 , 我 幫 佢 唔 到 。 英 文 輸 不 如 唔 好 讀 , 做 兩 年 儲 廿 萬 去 英 國 好 過 。 」

mia

#2發表於2006-6-6 1:51:58

呢d就係所謂名師喇!

keith

#3發表於2006-6-6 20:00:11

影衰晒!

fifi

#4發表於2006-6-8 17:39:36

聽朋友講佢好似成日同o的妹妹仔去karaoke, 戴帽以為冇人認得佢...

同埋.... 仲high野wo

Rene

#5發表於2006-6-9 13:37:05

讀 過 每 件 名 牌 的 歷 史 先 買 , 我 係 有 知 識 的 人

<<低b

同中文個孔乙己認自己識寫"茴"字四種寫法

而以之show off同樣道理

#6發表於2006-6-11 0:16:00

""補 習 社 的 宣 傳 手 法 一 向 出 位 , ○ 一 年 他 在 廣 告 上 宣 稱 旗 下 教 師 Amanda Tann 獲 廣 管 局 致 函 嘉 許 , 要 該 局 公 開 澄 清 根 本 無 設 立 嘉 許 函 。""

乜Amanda Tann 係現代o架咩?! 唔係Ever Learning o架咩~

fiona

#7發表於2006-6-14 20:39:20

以前係現代

miss

#8發表於2006-6-20 3:44:49

this is really a bad tutor

i dont think he can teach students good

doris

#9發表於2006-12-30 17:38:36

我睇到yahoo知識入來的...

原本是那裡找??

Joey

#10發表於2007-1-1 23:31:38

呢d真係施文敗類~~~~ 唉

我以前都讀過佢同joseph leee

joseph lee以前在現代時仲離譜...

成日走我地堂...

然後又話派tip去塞住你把口...

遲到又冇得補時間....

tracy

#11發表於2007-1-2 17:46:49

joesph li我都補過 上堂成日都踩舊相好現代&英皇

ken & roger

#12發表於2007-1-5 9:11:44

lee 個 簡 直 係 人渣

mars

#13發表於2007-1-5 21:12:09

ken sir貼士真係好準

佢貼multi好多都中, 當年好彩有佢, 我先考到個c....

christie

#14發表於2007-1-6 22:21:10

我都有讀ken & roger 但唔係好準

我like以前尚學會 吳sir (thomas ng)

mani

#15發表於2007-1-7 6:45:27

吳sir而家去左當代呀~

Random

#16發表於2007-1-9 18:29:11

現代點都好過英皇

france

#17發表於2007-1-14 7:51:39

現代d導師係有料之人,只係廣告太誇張

英皇就sell tips, 一味係tips, 唔理學歷都一味tips, 教唔到野

簡直係屣時間!

ming

#18發表於2007-1-17 23:44:23

ken sir係真係勁人

抵佢串

kandy

#19發表於2007-1-21 20:27:49

ken sir可以講是一個傳奇人物

昌女

#20發表於2007-1-28 20:15:24

我幾like佢...

之前會考我都係補ken & roger...

講野好好笑...

#21發表於2007-1-31 15:44:10

ka yee

#22發表於2007-2-5 19:37:37

佢個愛將CELILIA TONG去左死對頭英皇喎

小偉偉

#23發表於2007-2-8 16:10:41

咁慘? 聽講當年係ken sir高薪請番去現代

jan

#24發表於2007-11-7 2:32:02

now his first "HORSE" is ANTONIA!!!

其他補習討論最新主題 >>

留言比個case真係有用? (5398) Carol 2011-5-31 2:06:57 new!
  [大學論文功課] 請家長/老師/小學生幫幫忙做問卷。歡迎互填 (3652) Virginia 2011-4-26 23:12:35 new!
  我想問什麼係副學士先修課程? (6031) siusiu 2011-4-14 13:35:10 new!
  ectutor超下賤,竟呃家長話我唔補,攪到家長以為我唔補就乘機搵o左第二個去,好在go2tutor,我以後都唔會用ec (27934) frankie 2011-4-13 13:40:32 new!
  邊間補習社最好??? (6695) apple 2011-4-13 13:39:49 new!
  中大副教授網誌涉色情 (5766) candy 2011-4-13 6:20:19 new!
  呢句英文係什麼意思?? (5508) eunice 2011-1-30 13:15:25 new!
  我之前接咗分補習, 去之前打比家長, 家長要求收平d, 我話我要交中介費, 平咗唔夠$交 (5869) Morphine 2010-2-6 20:24:54 new!
  我在呢度成日睇到有人說go2tutor, hottutor, 2pass服務好, 我而家好想同大家聽一個事實...HOTTUTOR係非常冇禮貌!! (17897) YOYO 2010-2-6 20:15:08 new!
  go2tutor中的匯報付款中,備考編號即是填什麼? (4317) Viann 2008-8-12 12:26:26 new!

回覆本主題

可以登記為(1)導師 (2)一般會員(即將推出登記),馬上使用本服務!

會藉身份
登入名稱
密  碼
別名/alias
刊登名字 登記時的暱稱或英文名 別名(alias)
  **導師登記時如沒填寫暱稱(或因賬號太舊),稱謂欄會留空

回應內容

親子.父母 -  power by go2tutor.com 補習/教育 - power by go2tutor.com 生活百科服務搜尋 - power by go2tutor.com SAY討論區 - power by go2tutor.com 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 旅友Blogazine - power by go2tutor.com Yahoo!搜尋 - power by go2tutor.com

首頁

補習服務簡介
登記為導師
免費找導師
導師告示
學費參考
家長/學生心聲

家居服務優惠
親子服務優惠
進修服務優惠
結婚服務優惠
美容服務優惠
商業服務優惠

星相占卜
心理測驗
今日有著數
今日團購
流動數碼新知
少女時尚

北韓美女服務員
火雞強上母鵝
人瑞食煙肉
秀智寫真集

日本旅遊
泰國旅遊
台灣旅遊
機票優惠
酒店優惠

生活文采 - power by go2tutor.com
社群Community - power by go2tutor.com
go2tutor主頁 關於go2tutor的精彩11年! 關於COMNET 過去傳媒報道資料 透過COMNET網站詢問廣告事宜 聯絡我們