go2tutor -> 回到首頁

hotlink今日熱搜 ::: 北韓美女服務員 火雞強上母鵝 人瑞食煙肉 秀智寫真集

文采《戀愛飯局》 ::: 紅寶石王子(Capricorn)

全新【親子.父母】,全面親子資訊! 香港No.1上門補習服務 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 最精彩生活。最秀麗的文采 日常生活少不得的生活小百科! 由go2tutor出品的SAY討論區,全新出發! 全新旅遊資訊。旅友Blogazine! 一起重溫我們舊有的社群Community! Yahoo!搜尋,即時更可找到更多熱門話題!!
關於go2tutor的精彩11年! 為你介紹COMNET旗下的其他網站!
透過COMNET網站詢問廣告事宜 過去媒體訪問資訊 聯絡我們
笑話天地 補習討論 親子討論 不解之謎 談情說愛 吃喝玩樂 娛樂八卦 時事熱話 流動科技 投資理財 電影精選 體育1台 車迷世界

go2tutor >> 討論區主頁 >> 補習討論  >> 有用timetutor(現已改名)的人要注意!!

發表新主題回覆本主題

iris

COMNET社群及go2tutor全新出品--
「SAY討論區」現已開始試用!!

有用timetutor(現已改名)的人要注意!!

人氣:16226|發表於 2006-6-3 19:26:03

iris

#1發表於2006-6-3 19:26:47

本人用左一網上補習agent搵補習, 補左一堂之後, 就打俾agent話家長炒左我, (其實之後我仲係同個學生補習既), 咁我就可以俾一堂commision就甩得身, agent應該都知全港大部份導師都用呢個方法先擺脫到食水咁深既agent

隔左一個月度, 個agent竟扮係我呀媽打去個學生度話我"流"左本英文書係度, 問我呢幾日有冇黎!! 成個對話過程都錄左音!!(學生話番俾我知既)

咁樣佢就有晒足夠證據話我違約, 成功罰我$1500違約既費用...又話我唔交就即刻 寄律師信黎起訴我....

呢$1500 我俾佢罰得心服口服, 但係佢扮我呀媽去"chok"個學生, 我就非常唔滿意!!仲要未問過人就錄人音, 咁樣就更加下賤!!! 聽講佢地都係靠嚇, 先有錢賺....

我想問既係:

1) 聽聞呢間agent係黑店, 其實冇註冊no., 咁樣係咪真係會有律師support佢地呢?

2) 佢扮我呀媽, 仲未問過人就走去錄埋音, 咁樣算唔算犯法?

3)同埋呢d咁既agent有冇分合法定唔合法?

iris

#2發表於2006-6-3 19:27:24

我想問有冇人試過o係timetutor(即而家o既http://tutor.square.hk)有同樣經驗??

fiona

#3發表於2006-6-3 19:57:52

嘩~~

你呢條真係一個幾PK兼冇品冇人格o既導師wor....

自己做錯野都夠膽咁大聲...

ringo

#4發表於2006-6-3 21:07:33

咁timetutor手法一向都有問題

不過你呃人成$1500, 最錯仍然都係你, 因為唔係你不仁, 人地亦不需不義

先檢討下自己啦! 自己有錯在先, 仲好意思罵人?

#5發表於2006-6-3 22:27:49

...咁你都講得出口

aaa

#6發表於2006-6-3 23:58:00

>agent應該都知全港大部份導師都用呢個方法先擺脫到食水咁深既agent

呢個只係你自己的立場, 你自己賤格唔好拖人地落水....

你比個agent更賤!!!!! 想搏同惰??? 慳d啦!

Water

#7發表於2006-6-4 1:22:25

iris~我答你呢3個問題

1)timetutor有註冊,就算佢係黑店白店都好,律師會唔會幫佢又好,法庭受唔受理個錄音都好,你都係實際上criminal,因為你促以用欺騙手法欺騙你o既合作伙伴(即timetutor),所以就算佢唔用錄音,佢要家長出來作證一樣玩死你,而且你仲可能會因為咁而犯法兼留案底

2)佢扮你亞媽,做法係不道德,但係犯了什麼罪??佢冇因此得益or呃錢,但你就係呃錢o既一個,你話邊個有罪呢?

3)agent冇需要囉牌,只需要有商業登記,$2600攪掂,有商業登記就係合法... 有人話agent只可以收10%,呢個肯定係誤會,因為職業介紹所條例係不適用於補習agent,否則...個個導師都要同家長簽僱用合約,同埋要供強積金啦....再講落去又可以問埋,先生,你有冇報稅呀?有冇報學生資助處作為額外收入呀? 冇?? then... 你話邊個似會出事多d?

我以前都有試過做agent... 發覺原來做agent唔係咁易... 因為搵個案番來好難, 而且最怕遇上你呢d無賴導師, 成日以為呃得到就唔駛俾fee,但...想問下你,如果你做agent,or幫agent打工,但成日都因為你呢d咁o既人收唔到commission,你會點諗??如果你有本事自己搵到學生,又何必搵agent?點解唔自己搵學生??

反省下啦! iris!!

Water

#8發表於2006-6-4 1:23:41

iris~我答你呢3個問題

1)timetutor有註冊,就算佢係黑店白店都好,律師會唔會幫佢又好,法庭受唔受理個錄音都好,你都係實際上criminal,因為你促以用欺騙手法欺騙你o既合作伙伴(即timetutor),所以就算佢唔用錄音,佢要家長出來作證一樣玩死你,而且你仲可能會因為咁而犯法兼留案底

2)佢扮你亞媽,做法係不道德,但係犯了什麼罪??佢冇因此得益or呃錢,但你就係呃錢o既一個,你話邊個有罪呢?

3)agent冇需要囉牌,只需要有商業登記,$2600攪掂,有商業登記就係合法... 有人話agent只可以收10%,呢個肯定係誤會,因為職業介紹所條例係不適用於補習agent,否則...個個導師都要同家長簽僱用合約,同埋要供強積金啦....再講落去又可以問埋,先生,你有冇報稅呀?有冇報學生資助處作為額外收入呀? 冇?? then... 你話邊個似會出事多d?

我以前都有試過做agent... 發覺原來做agent唔係咁易... 因為搵個案番來好難, 而且最怕遇上你呢d無賴導師, 成日以為呃得到就唔駛俾fee,但...想問下你,如果你做agent,or幫agent打工,但成日都因為你呢d咁o既人收唔到commission,你會點諗??如果你有本事自己搵到學生,又何必搵agent?點解唔自己搵學生??

反省下啦! iris!!

Andy

#9發表於2006-6-4 11:27:33

water 講得好!

呢種人唔識自我反省, 點做人導師?

教育最緊要係身教丫麻!

其身不正,何以正人?

Rene

#10發表於2006-6-9 13:28:00

好笑

自己走偏門仲話人黑店

如果自己身冇屎

點"chok"都"chok"唔到你啦?

#11發表於2006-6-11 0:19:49

同意大家的說話~你自己有錯在先~

abc

#12發表於2006-6-11 0:45:52

is it time tutor=tutor square ar?

abc

#13發表於2006-6-11 0:58:29

我個friend through tutor square apply 左份補習呀。每小時$50,一堂$100,本來個家長話一星期補兩堂,一星期兩堂就$200但第一堂個家長同我個friend講一星期只補一堂。跟住同agent 講,agent話一定要收$500 commission law!!

大家覺得合唔合理呀??

doris

#14發表於2006-6-11 2:04:13

timetutor = tutor.square.hk,但不等於tutor square

tutor square係go2tutor的公司名,timetutor因為個名太衰,就改左名,仲要抄埋人地個公司名,聽講而家在法律程序

abc

#15發表於2006-6-11 11:14:11

that's mean timetuor = tutor.square.hk?

that's mean my friend is through http://tutor.square.hk not tutor square!!

the attitude of the staff is very rude, the guideline of the commision is also very rude, everything of tutor.square.hk is very rude.

most of the commision of the agent only recieve two weeks gei commision. however, tutor.square.hk recieve half 0f 31days. duo chi sin ga!!!!!

ron

#16發表於2006-6-15 3:51:26

咁o既服務收3星期學費, 好唔掂wor

egghead

#17發表於2006-6-15 20:38:40

可唔可以再分享多些timetutor的事情?

timetutor

#18發表於2006-6-19 16:53:40

http://www.go2tutor.com/d_topic.asp?topicid=339&bid=3

間timetutor佢改左個名做tutor.square.hk,唔叫timetutor,又話有office地址咁...之前我friend同佢地有爭拗於是就話想上去同佢地周旋,點知上到去原來係一個秘書中心,我friend入去一問先知原來搵笨,只係俾錢間秘書公司,用佢個地址收信...好玩野...佢仲夠膽o係自己網頁寫: 「唯一提供公司地址及公司資料,具規模之辦公室,不能與其他one man bank相比」 睇到都飽死!!!! 呢間野,惡評多到講唔晒!

eva

#19發表於2006-6-19 18:20:17

eva

#20發表於2006-6-19 18:20:53

eva

#21發表於2006-6-19 18:23:12

其實kits-tutor都好唔掂

自己收左家長錢後又唔俾番導師

另一間黑店

kk

#22發表於2006-6-20 20:57:09

我唔明點解eva會因為咁而話kits-tutor衰喎...佢地要求家長入首兩星期學費比佢作為行政費嘛~點解仲要退返比導師?

hot

#23發表於2006-6-23 19:50:53

timetutor同kits-tutor都係「老正」

最鐘意呃錢

osra

#24發表於2006-6-24 22:30:19

tutor.square.hk咁衰架咩???我有登記做導c呀,仲成功apply左,但個d人有冇野丫好似....不過我都唔知咁多野,我第一次上網登記既

osra

#25發表於2006-6-24 22:30:20

tutor.square.hk咁衰架咩???我有登記做導c呀,仲成功apply左,但個d人有冇野丫好似....不過我都唔知咁多野,我第一次上網登記既

ronny

#26發表於2006-6-25 1:41:40

呢間野擺明係呃錢嫁啦!

ki

#27發表於2006-7-12 1:55:38

本人用左一網上補習agent搵補習, 補左一堂之後, 就打俾agent話家長炒左我, (其實之後我仲係同個學生補習既), 咁我就可以俾一堂commision就甩得身, agent應該都知全港大部份導師都用呢個方法先擺脫到食水咁深既agent-->冇野呀....起碼我唔係囉.....同埋agent同我地真係partnership關係, 我都係因為agent先有足夠補習咋喎..

#28發表於2006-7-12 5:48:49

that's mean timetuor = tutor.square.hk?

that's mean my friend is through http://tutor.square.hk not tutor square!!

the attitude of the staff is very rude, the guideline of the commision is also very rude, everything of tutor.square.hk is very rude.

most of the commision of the agent only recieve two weeks gei commision. however, tutor.square.hk recieve half 0f 31days. duo chi sin ga!!!!!

你正一仆街黎架,而家淡季你仲握人commission

人地話31天一半你可以唔登記,唔做走啦,

駛咪握人喎,人地又無握你,條文清清楚楚寫左係度,你又唔見你握下go2,go2都有類似條文,握佢地都要罰$1500啦,你係咪而家唔cuk 呀,如果個個好似你咁,仲邊有人做agent呀,我地邊可以再咁易搵補習呀,人地唔駛食飯咩,抽少少咪當人地做廣告費囉,咁能叻,自已搵學生啦,你而家咁公開post,你估go2會唔會用你呀,反省下啦,look 角,如果我知你係邊個,我一定公開俾全港agent知 badlist你,等你唔駛再害人

steve

#29發表於2006-9-24 15:46:55

大家:行規係首月嘅一半呀!其他都巧立明目啦!

#30發表於2006-10-1 23:58:22

唔好呃人la你,我次次都比首兩堂學費!!

QQ

#31發表於2006-10-3 2:22:44

咁樣攪法.....

邊有人會做agent...??

abc

#32發表於2006-10-4 1:28:10

haha

danny

#33發表於2006-11-14 20:23:44

頭先上xanga睇到有條友話在go2tutor搵補習, 之後呃人話冇補, 結果俾人知道罰收全數+$300, 追到去小額, 呢些導師真係抵死!!!

^^

#34發表於2006-12-30 21:10:00

冇計.........

出來行

遇左還

Fred

#35發表於2007-1-5 4:48:06

試過用timetutor, 唔發覺有問題 =|

cheungsiu

#36發表於2007-1-5 20:33:07

我都用過一次, 但見到咁多人投訴後就冇用了

MOMING

#37發表於2007-1-9 7:10:48

黑店,避之則吉

orange

#38發表於2007-1-15 8:41:37

timetutor改了做什麼名?

過來人

#39發表於2007-1-16 20:01:36

其實佢最早時叫co-tutor

ching

#40發表於2007-1-17 11:59:46

CO-TUTOR?

好似聽過下...

原來係同一間...

奇哥

#41發表於2007-1-19 7:12:29

小心黑店!

cloudy

#42發表於2007-1-25 19:42:05

timetutor 痴 線

leung s w

#43發表於2007-1-31 10:27:29

唉,一間agent唔好就唔用囉

大家唔駛咁樣話佢,佢自會有報應

所以,我選擇默言

joey

#44發表於2007-5-4 21:30:19

樓上果位好似花潮既"予欲無言"咁...haha

人做tutor你做tutor..呃左人錢就算啦...仲要話比人聽,仲要掉轉頭話人地agent. 你做賊都做得幾勁wow...就算人地可能真係成日呃人錢丫(我唔知),你都抵比佢咁樣罰la

vincent lai

#45發表於2007-11-26 3:45:51

抵死抵死

其他補習討論最新主題 >>

留言比個case真係有用? (5611) Carol 2011-5-31 2:06:57 new!
  [大學論文功課] 請家長/老師/小學生幫幫忙做問卷。歡迎互填 (3853) Virginia 2011-4-26 23:12:35 new!
  我想問什麼係副學士先修課程? (6229) siusiu 2011-4-14 13:35:10 new!
  ectutor超下賤,竟呃家長話我唔補,攪到家長以為我唔補就乘機搵o左第二個去,好在go2tutor,我以後都唔會用ec (29304) frankie 2011-4-13 13:40:32 new!
  邊間補習社最好??? (7067) apple 2011-4-13 13:39:49 new!
  中大副教授網誌涉色情 (5972) candy 2011-4-13 6:20:19 new!
  呢句英文係什麼意思?? (5711) eunice 2011-1-30 13:15:25 new!
  我之前接咗分補習, 去之前打比家長, 家長要求收平d, 我話我要交中介費, 平咗唔夠$交 (6134) Morphine 2010-2-6 20:24:54 new!
  我在呢度成日睇到有人說go2tutor, hottutor, 2pass服務好, 我而家好想同大家聽一個事實...HOTTUTOR係非常冇禮貌!! (18474) YOYO 2010-2-6 20:15:08 new!
  go2tutor中的匯報付款中,備考編號即是填什麼? (4508) Viann 2008-8-12 12:26:26 new!

回覆本主題

可以登記為(1)導師 (2)一般會員(即將推出登記),馬上使用本服務!

會藉身份
登入名稱
密  碼
別名/alias
刊登名字 登記時的暱稱或英文名 別名(alias)
  **導師登記時如沒填寫暱稱(或因賬號太舊),稱謂欄會留空

回應內容

親子.父母 -  power by go2tutor.com 補習/教育 - power by go2tutor.com 生活百科服務搜尋 - power by go2tutor.com SAY討論區 - power by go2tutor.com 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 旅友Blogazine - power by go2tutor.com Yahoo!搜尋 - power by go2tutor.com

首頁

補習服務簡介
登記為導師
免費找導師
導師告示
學費參考
家長/學生心聲

家居服務優惠
親子服務優惠
進修服務優惠
結婚服務優惠
美容服務優惠
商業服務優惠

星相占卜
心理測驗
今日有著數
今日團購
流動數碼新知
少女時尚

北韓美女服務員
火雞強上母鵝
人瑞食煙肉
秀智寫真集

日本旅遊
泰國旅遊
台灣旅遊
機票優惠
酒店優惠

生活文采 - power by go2tutor.com
社群Community - power by go2tutor.com
go2tutor主頁 關於go2tutor的精彩11年! 關於COMNET 過去傳媒報道資料 透過COMNET網站詢問廣告事宜 聯絡我們