go2tutor -> 回到首頁

hotlink今日熱搜 ::: 北韓美女服務員 火雞強上母鵝 人瑞食煙肉 秀智寫真集

文采《戀愛飯局》 ::: 紅寶石王子(Capricorn)

全新【親子.父母】,全面親子資訊! 香港No.1上門補習服務 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 最精彩生活。最秀麗的文采 日常生活少不得的生活小百科! 由go2tutor出品的SAY討論區,全新出發! 全新旅遊資訊。旅友Blogazine! 一起重溫我們舊有的社群Community! Yahoo!搜尋,即時更可找到更多熱門話題!!
關於go2tutor的精彩11年! 為你介紹COMNET旗下的其他網站!
透過COMNET網站詢問廣告事宜 過去媒體訪問資訊 聯絡我們
笑話天地 補習討論 親子討論 不解之謎 談情說愛 吃喝玩樂 娛樂八卦 時事熱話 流動科技 投資理財 電影精選 體育1台 車迷世界

go2tutor >> 討論區主頁 >> 補習討論  >> 點去加價好?? 開學喇~ 學生已經升級,我亦由預科生變成大學生,點同家長講加價好??

發表新主題回覆本主題

florence

COMNET社群及go2tutor全新出品--
「SAY討論區」現已開始試用!!

點去加價好?? 開學喇~ 學生已經升級,我亦由預科生變成大學生,點同家長講加價好??

人氣:4655|發表於 2005-9-18 19:06:04

vola

#1發表於2005-9-19 7:09:03

just tell her directly is okay la.... no need to turn so many round la....

annie

#2發表於2005-9-19 22:27:12

但如果講完家長都是唔加, 咁唔補定照補呀?

莫講話加價, 有時個學生真係有需要加鐘, d 家長都唔係好願意加, 覺得你是因為想搵多d

rebecca

#3發表於2005-9-20 0:02:29

而家o的補習費用真係低得唔合理,好多細網o既case更甚,o的價根本好難可以搵到勁人補la!

wo

#4發表於2005-9-21 14:49:53

但係加價係好難,太多網競爭鬥平,而家才會攪成咁..

aaa

#5發表於2005-9-21 22:36:13

仲有依家太多大專生(以前得幾間大學, 依家又多埋d space呀,副學士果d), 而個market又唔見有大增長, 結果為求一職, 個個鬥平頂爛市.

Yan

#6發表於2005-9-23 12:55:35

係law, 以前自己俾人補個,F.3 至少都要 $120, 依家?F.3 收 $100 人地都響度嫌3嫌4 話貴。

見到個價真係無乜心機補。

fong

#7發表於2005-9-23 13:35:30

根本o的家長就當補習好似街市賣菜咁,就係蝦你係個人就想屈你減價!!我覺得go2tutor應該要企硬個價,要家長明白佢地唔可以咁樣(但其實也好難...如果其他對手減,也好難不減).......

aaa

#8發表於2005-9-23 20:01:38

我覺得好多家長都會忽略一樣野, 就係"一分錢一分貨"的道理. $100 請一個F.7的導師補F.3可能真係問題不大(因為導師的學歷不高), 如果用同一價錢請個大學畢業生就好大問題, 因為佢有較高學歷, 應該值得收貴d. 所以除左睇學生的學歷外, 家長應考慮埋導師的學歷, 有時真係"物有所值"的. 仲有, 導師們都應該自己心目中定下價格的底線, 知道自己值幾多, 如果家長出價太低寧願唔接, 總好過正式補時諸多埋怨, 影響教育質素.

純喫茶

#9發表於2005-9-26 3:00:35

d家長上網搵導師, 佢地想搵d又平又好o既, 你估真係咁好彩咩, 咁大隻xx隨街跳. 我係教琴o既, 有時見到d價真係低到好離譜, 但睇d家長住o個d地方, 都知佢地唔會窮得去邊. 但出價都出得勁平. 我心目中有個底線, 總之低過某個價, 我情願唔教, 總好過委曲求存. 我就算熬"壘"仔o個時, 都冇壓價, 免得做cheap自己, 頂爛個市. 頂爛市唔會令老師有進步, 再者, 到最後所有老師攬埋一齊死. 我d私人學生都堅持唔減價, 佢地成日都話邊到比我收得平, 又話我唔可以拎琴行比, 大佬呀, 我用乜琴呀, 琴行用乜教琴教你呀? 我自己學野都係, 一係就唔學, 係學就正正經經搵個好老師學. 我記得我老師講過:"最好o既老師, 唔會係最平o個個, 但未必收得最貴" 我自問收o既費用好合理, 直情係跟市價收. 希望d家長唔好再話邊度邊度平.

Yan

#10發表於2005-9-26 10:38:38

非常贊成大家的意見,特別是"aaa"同"純喫茶",d人一味要平,完全忽視其他因素,d補習全部低於市價。有時想收番市價,自己都覺得好似唔係咁好,好似收得貴咁(但市價絶非牟利),慢慢個低於市價的價錢就變左市價,個市搞到人真係唔想做。

每個人(Tutor)都想有個底線(只是市價only),但有時真係搵唔到,都無論被迫要降低(好似F.3 唔係收120,而係100咁),個個人都係咁,最終搞到個個都只可收100,因為就算其他 U grad 都係收咁既價,自己根本同家長坳唔到,可能遲d 搞到Master 都係收咁既價,總之就係慘!

Yan

#11發表於2005-9-26 10:51:44

好似我細個自己俾人補習咁,我媽咪唔會同人講價,仲會主動問人地升班加唔加$,因為佢話,補習呢d野,就算市道唔好,都只會加價唔會減,佢講完我都覺得係。同埋你同人講左價,人地無心機補仲衰。我而家真係好明白呢個道理,但d人就一味要平,又要好。我都明白有時有d家庭真係無乜$,但有d絶對唔係無$既都要同你講價真係好嬲,要慳$要平就不如唔好補,唔補就最平。

純喫茶

#12發表於2005-9-26 23:29:08

Re: Yan

咪係囉, 唔補唔學就最平.

冇人叫佢地搵k.kwong, simon chiang, joseph li o個d上門教, 但希望d人學野/搵人補習認真d, 一係唔補唔學, 係就正正經經搵個正常(收市價而好有心機教o既老師學) 好似我, 我打算進修英文, 我唔會求其搵隻阿茂阿壽教, 又或者盅上d唔知乜水o既學店, 係搵就搵d有信譽, 或口碑好o既學校. 我一個月搵得唔多, 但一定會尊重老師, 唔會壓佢地價. 情願o係第二d地方慳d洗, 好似貴少幾件衫, 唱少幾次k. 我一直都想學flute, 但冇錢又冇時間. 我份人係咁, 一係唔學, 係學就學得正正統統, 亦都唔會助長d頂爛市作風. 我識得有人教琴收人50蚊一堂都夠膽死....

純喫茶

#13發表於2005-9-26 23:29:08

Re: Yan

咪係囉, 唔補唔學就最平.

冇人叫佢地搵k.kwong, simon chiang, joseph li o個d上門教, 但希望d人學野/搵人補習認真d, 一係唔補唔學, 係就正正經經搵個正常(收市價而好有心機教o既老師學) 好似我, 我打算進修英文, 我唔會求其搵隻阿茂阿壽教, 又或者盅上d唔知乜水o既學店, 係搵就搵d有信譽, 或口碑好o既學校. 我一個月搵得唔多, 但一定會尊重老師, 唔會壓佢地價. 情願o係第二d地方慳d洗, 好似貴少幾件衫, 唱少幾次k. 我一直都想學flute, 但冇錢又冇時間. 我份人係咁, 一係唔學, 係學就學得正正統統, 亦都唔會助長d頂爛市作風. 我識得有人教琴收人50蚊一堂都夠膽死....

#14發表於2005-9-27 0:04:59

其實有無人有成功同家長講加價的經驗?

Yan

#15發表於2005-9-27 18:55:59

非常同意,開始時你自己做個平價覺得無乜野,但之後一定會無心機補。

雖然平d係人都想,但自己去學野都要俾番個合理價人地ga la.

Yan

#16發表於2005-9-27 19:00:49

講加價唔係一個題,因為好多時都補開,佢唔太想換人。好既家庭當然唔會拒絶,麻煩既家庭,如果d仔女鐘意,個家長會坳一坳,只要你同佢講得掂,佢都會無奈照俾。

只係搵的時侯才最麻煩,因為呢個價你唔補,仲有人肯補,最後你都被迫減價。

Yan

#17發表於2005-9-27 19:04:46

非常同意,開始時你自己做個平價覺得無乜野,但之後一定會無心機補。

雖然平d係人都想,但自己去學野都要俾番個合理價人地ga la.

aaa

#18發表於2005-9-27 22:31:51

希望各位導師都保持尊嚴, 不要為五斗米折腰! 等d家長知乜野先係合理價.

純喫茶

#19發表於2005-9-28 0:12:07

我一定會保持尊嚴, 唔會胡亂降價, d行外人一定覺得我地貪錢, 又話我抱住原則過世. 佢叫我不如放開d, 收人地平d, 我可以有多d學生, 人地都開心d. 我情願提高教學質素, 都唔同人鬥平. 鬥平呢d係惡性競爭, 係唔會激法老師o既上進心. 好似我以前miss咁, 佢教我琴, 收得勁平, 但得來係乜呀, 我俾10蚊佢, 佢1蚊都俾唔到我. 我3年前換左個阿sir. 我俾100蚊佢, 佢會俾返值120蚊o既質素我. d家長就係咁, 想俾10蚊就換到100蚊o既質素, 佢地發神經的.

純喫茶

#20發表於2005-9-28 0:15:16

我知有個教鋼琴名師, 佢對d窮苦學生, 但好有天份好勤力o個d就一蚊都唔收, 但有錢人就收得好貴. 好似2200一堂. 如果俾你搵到個又平又好o既, 咪你地好彩囉, 通常呢d名師會揀學生, 唔係你俾錢佢就教. 聽聞呢隻老師, 人地開張幾十萬o既支票俾佢, 佢都唔收o個隻學生.

男孩子

#21發表於2005-9-28 1:05:12

平 不等於 冇質素

aaa

#22發表於2005-9-29 0:16:54

平價當然唔等於冇質素....補習社小組補習夠平啦, 都唔代表質素差, 如果唔係佢地點會有生意丫? 依家的問題係, 個價係低得不合理!!!d家長都唔知補習應該值幾多錢, 以為人地收得平就等於自己都可以要返一樣價. 現時情況係明明個導師值$120/hr, 個家長又話貴又剩, 只肯出$90/hr. 導師收唔到應有的酬勞, 自然教得pair D啦. 上年臨學期尾, 因為手緊, 又怕過左考試期會難搵, 所以求其接左單$75/hr的中二學生補習(不是在go2, 請放心). 雖然我都盡力去教, 不過就冇乜commitment咯. 成日都諗住補完個考試就走, 而且又不斷調動佢的補習時間來遷就我(其他學生我都好少會調時間的, 多數都係我遷就佢地多). 結果補到呢個九月咪話唔得閒走囉!!! 所以, 不合理的價, 不但會降低教學質素, 而且連commitment 都降低埋. 人地俾$75我, 我頂多交到$90的質素出來. 反而佢俾$100我, 我交到的就唔止$100, 反而更多!

Yan

#23發表於2005-9-30 12:46:19

aaa, 無錯,唔係我地唔想高質素,而係我地收咁既價,想提高都過唔到自己個關

me

#24發表於2007-1-23 1:01:50

而家每升1級加$10,都好正常

家長應該肯的

婷外禾

#25發表於2007-2-5 7:23:05

唉, 你而家唔加

之後經濟轉壞,唔減你已偷笑

Isis

#26發表於2007-2-6 10:37:04

其實算la, 一份補習通常都唔會補太長

你襯仲有時間補, 就唔好諗加價了

反而諗下, 自己會補多幾耐, 會補到幾時

等人地亦好預算呢

好來好往

唔好被呃

#27發表於2007-2-7 14:28:06

成日加價,因住俾人炒

其他補習討論最新主題 >>

留言比個case真係有用? (4863) Carol 2011-5-31 2:06:57 new!
  [大學論文功課] 請家長/老師/小學生幫幫忙做問卷。歡迎互填 (3536) Virginia 2011-4-26 23:12:35 new!
  我想問什麼係副學士先修課程? (5915) siusiu 2011-4-14 13:35:10 new!
  ectutor超下賤,竟呃家長話我唔補,攪到家長以為我唔補就乘機搵o左第二個去,好在go2tutor,我以後都唔會用ec (27419) frankie 2011-4-13 13:40:32 new!
  邊間補習社最好??? (6546) apple 2011-4-13 13:39:49 new!
  中大副教授網誌涉色情 (5661) candy 2011-4-13 6:20:19 new!
  呢句英文係什麼意思?? (5395) eunice 2011-1-30 13:15:25 new!
  我之前接咗分補習, 去之前打比家長, 家長要求收平d, 我話我要交中介費, 平咗唔夠$交 (5758) Morphine 2010-2-6 20:24:54 new!
  我在呢度成日睇到有人說go2tutor, hottutor, 2pass服務好, 我而家好想同大家聽一個事實...HOTTUTOR係非常冇禮貌!! (17617) YOYO 2010-2-6 20:15:08 new!
  go2tutor中的匯報付款中,備考編號即是填什麼? (4216) Viann 2008-8-12 12:26:26 new!

回覆本主題

可以登記為(1)導師 (2)一般會員(即將推出登記),馬上使用本服務!

會藉身份
登入名稱
密  碼
別名/alias
刊登名字 登記時的暱稱或英文名 別名(alias)
  **導師登記時如沒填寫暱稱(或因賬號太舊),稱謂欄會留空

回應內容

親子.父母 -  power by go2tutor.com 補習/教育 - power by go2tutor.com 生活百科服務搜尋 - power by go2tutor.com SAY討論區 - power by go2tutor.com 全城熱搜,流行動態,由我奉上!! 旅友Blogazine - power by go2tutor.com Yahoo!搜尋 - power by go2tutor.com

首頁

補習服務簡介
登記為導師
免費找導師
導師告示
學費參考
家長/學生心聲

家居服務優惠
親子服務優惠
進修服務優惠
結婚服務優惠
美容服務優惠
商業服務優惠

星相占卜
心理測驗
今日有著數
今日團購
流動數碼新知
少女時尚

北韓美女服務員
火雞強上母鵝
人瑞食煙肉
秀智寫真集

日本旅遊
泰國旅遊
台灣旅遊
機票優惠
酒店優惠

生活文采 - power by go2tutor.com
社群Community - power by go2tutor.com
go2tutor主頁 關於go2tutor的精彩11年! 關於COMNET 過去傳媒報道資料 透過COMNET網站詢問廣告事宜 聯絡我們